• xaviergluque

Ídolos del Deporte

Actualizado: 17 dic 2018

L'any 1958 van començar a publicar-se unes biografies d'esportistes de fama sota el títol Ídolos del Deporte. Uns petits llibrets de 32 pàgines de mida reduïda (16x12 cm) i molt il·lustrats presentaven la vida, personal i esportiva, de les estrelles de l'època i també d'alguna vella glòria. El primer número es va dedicar a Di Stéfano, evidentment, i el segon, a Kubala.


Tot i que la gran majoria dels exemplars es dedicaven a futbolistes, també hi van tenir cabuda altres esportistes, sobre tot els grans asos del ciclisme, i algun boxejador o atleta de fama, com Joaquim Blume. Per fer-vos una idea, aquests van ser els 20 primers protagonistes:

 1. Di Stéfano

 2. Kubala

 3. Miguel

 4. Gento

 5. Basora

 6. Kopa

 7. Arza

 8. Garay

 9. Puchades

 10. Joseíto

 11. Suárez

 12. Zárraga

 13. Vicente

 14. Bahamontes

 15. Carmelo

 16. Young Martin

 17. Botella

 18. Muñoz

 19. Zarra

 20. Zamora.

Per 2,50 pessetes el comprador tenia una biografia detallada i un munt de fotos del famós

Cada llibret costava dues pessetes amb cinquanta cèntims i els exemplars es publicaven setmanalment. Els autors de la iniciativa eren els periodistes José Luis de Echarri i Francisco Narbona. José Luis de Echarri i Gamundi (Madrid 1918-1989) treballava en aquells temps a Marca i a Radio Nacional de España. El seu germà Xavier va ser director de La Vanguardia (1963-1966). Francisco Narbona González (Sevilla 1916-Madrid 2005) serà conegut anys més tard pel seu pas per Televisió Espanyola i especialment com a corresponsal a Roma, als anys setanta. La seva filla Cristina Narbona va ser ministra de Medi Ambient (2004-08) en el govern de Rodríguez Zapatero.


Una de les característiques de la col·lecció era que cada esportista quedava definit per una frase en la portada. Així, Basora era "el héroe de Colombes", Luisito Suárez era "el joven maestro", Ramallets "el gato con alas"...


I també, Ídolos del Cine


Però encara hi ha més, perquè poc després de l'aparició dels Ídolos del Deporte, i segurament empesos per l'èxit de la col·lecció, va aparèixer un iniciativa germana: Ídolos del Cine. Mateix format, mateix esperit, moltes fotografies, a 2,50 pessetes l'exemplar i una mescla d'estrelles del cinema espanyoles i internacionals. En aquest cas ja no apareixen els noms d'Echarri i Narbona com a autors dels textos. Els 10 primers exemplars es van dedicar a:

 1. Carmen Sevilla

 2. Lola Flores

 3. Sofia Loren

 4. Sarita Montiel

 5. Marilyn Monroe

 6. Gina Lollobrigida

 7. Marlon Brando

 8. Elizabeth Taylor

 9. Paquita Rico

 10. Ava Gardner

Per l'elecció dels primers protagonistes de la col·lecció sembla clar que buscaven sobre tot un públic masculí, potser el mateix que comprava els Ídolos del Deporte.11 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo