• xaviergluque

El penal indirecte, de Cruyff a Messi

Actualizado: 13 ene 2019

  • L’any 1982 Johan Cruyff va recuperar l’oblidat penal indirecte, en un partit que enfrontava l’Ajax i el Helmond Sport, que va caure per cinc gols a zero. El 14 de febrer del 2016, Messi en va fer una nova versió, en un partit de Lliga contra el Celta. En aquest darrer cas, qui marca no és Messi, sinó Suárez i per tant la jugada no apareix en el resum dels gols de l'argentí, ara que arriba als 400 a la Lliga. Però tot plegat té més història. Com va preparar Cruyff el penal del 1982? Aquesta és la intrahistòria del penal indirecte de Cruyff, reeditat per Messi 34 anys més tard.


“Ningú no s’ho esperava, va ser una sorpresa total. Després del gol va semblar que el temps s’aturava, tothom estava paralitzat, ningú no acabava d’entendre el que havia passat. La gent es preguntava si allò era reglamentari, si estava permès, què faria l’àrbitre… Ningú no sabia com reaccionar, els nostres companys estaven meravellats…” Qui parla així és Jesper Olsen, el col·laborador necessari de Cruyff en l’històric penal. Ho feia fa uns mesos a la revista So Foot, en un reportage sensacional.

Cruyff no xutava penals. Què coi hi feia allí?

Hi havia 10.500 espectadors aquell dia a l’estadi De Meer d’Amsterdam. 5 de desembre de 1982. I va arribar el penal. Cop suau de Cruyff cap a l’esquerra, arriba Olsen que endarrereix de nou la bimba cap a l’exblaugrana, que remata a plaer, a porta buida, davant un porter paralitzat.

https://www.youtube.com/watch?v=0nJf0jEIsyo


“Tot va ser tan ràpid… Em vaig preguntar, què coi passa aquí?” explica el porter burlat, Otto Versfeld. “Vaig dubtar. Crec que si arribo a reaccionar tot seguit potser hagués bloquejat la pilota. Però era massa tard i Olsen ja li tornava la pilota a Cruyff…”

L’àrbitre es deia Jan Manuel i algunes versions diuen que no va dubtar, que coneixia el seu ofici. El reglament només demana que cal colpejar la pilota cap endavant (i que el llançador no pot tocar-la dos cops). Però altres versions, com va explicar Catalunya Ràdio, indiquen que l'àrbitre el que va fer va ser consultar... el mateix Cruyff! I que naturalment en Johan li va dir que endavant, que no havien fet res d'il·legal. S'explica fins i tot que la resta del partit l'àrbitre amenaçava Cruyff: "Com m'hagis enganyat, les passaràs magres cada vegada que et xiuli", li deia.En qualsevol cas, tot va ser perfectament legal. I era clau, lògicament, que Olsen, catorze anys més jove que el mestre, tornés la pilota al seu company cap enrere, perquè si la passada era avançada Cruyff hauria estat en fora de joc. Olsen explica també que tot s’havia preparat de feia temps. En secret. Des de l’inici de la temporada Cruyff ho portava al cap. Durant hores, en acabar els entrenaments, els dos jugadors de l’Ajax es quedaven sols i feien proves. “Crec que em va escollir a mi perquè sóc esquerrà”, diu Olsen. “No ho sabia ningú, ni l’entrenador” (Aad de Mos). “I quan van xiular-nos aquell penal Cruyff em va dir: ‘Ara, ho farem ara’ i jo vaig dir-li: sí”. Un moment històric. El porter, Versfield, anys després, reconeix que hauria d’haver sospitat. “Cruyff no xutava mai els penals. Va agafar ell la pilota i la va posar al punt. Què hi feia allì?”


Va ser el 5 de desembre de 1982. 34 anys més tard, el 14 de febrer del 2016, ho va repetir, amb lleugeres variacions, Lionel Messi. De geni a geni.

https://www.youtube.com/watch?v=OojdXAGK2Bw


42 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo