• xaviergluque

Guerra al Barça

Actualizado: 15 may 2021

L'any 1932, el Barça era rebut a pedrades per la discussió de l'Estatut


L’any 1932, en plena discussió política sobre l’Estatut d’autonomia per a Catalunya, el Barça va patir un ambient ferotge als camps de futbol, on li llançaven pedres i ampolles. Ara, al 2017, veiem que no és fàcil que es produeixin fets totalment inèdits en la història blaugrana…

Caricatura del Xut

¡No compréis productos catalanes!

L’Estatut del 32, popularment conegut com l’Estatut de Núria, va ser aprovat en referèndum pel 99% dels votants. S’havia redactat a Núria (juny de 1931) però no va ser aprovat pel Parlament espanyol fins al 9 de setembre de 1932. Durant els mesos d’incertesa, es va produir una dura campanya contra l’estatut català, amb manifestacions populars i rètols de “¡Guerra al Estatuto catalán!” que es penjaven a les botigues de diferents llocs d’Espanya i demanaven un boicot als productes catalans. Un dels actes més multitudinaris contra l’Estatut es va dur a terme a la plaça de toros de Las Ventas, a Madrid.

De tot plegat no en podia sortir indemne el Barça, que era entès, ja en aquells moments (i des de molt abans) com un representant de Catalunya allà on jugava.


“El que ha succeït a València podria succeir en un altre camp, i si el Campionat d’Espanya fos més llarg, podria arribar a fer impossible tot desplaçament del Barcelona…”


Pedres i ampolles

I de tot això en queda constància, per exemple, en una portada sensacional del setmanari humorístic Xut, concretament en la seva edició del 24 de maig de 1932. Ho recordava no fa gaire el periodista i gran investigador esportiu Frederic Porta. Hi apareixen els jugadors blaugrana, amb Samitier en primer terme amb les mans juntes com si pregués o demanes perdó. Els futbolistes es protegeixen amb algun paraigua, pel terra hi ha ampolles i pedres i se’ls veu envoltats d’uns energumens armats de bastons que criden “Guerra al Estatuto”. Un text irònic que acompanya el dibuix indica que “el campionat d’Espanya ha tornat a despertar l’entusiasme dels pobles”.

En pàgines interiors del Xut, s’explica que l’origen d’aquella portada ve del partit de Copa jugat a Mestalla dies abans, on el Barça “sota una graciosa pluja d’ampolles de graciosa havia estat tractat com en els seus millors temps. El públic que omplia a vessar el camp de Mestalla havia parlat de l’Estatut: Guerra a l’Estatut!”. I encara afegia: “El que ha succeït a València podria succeir en un altre camp, i si el Campionat d’Espanya fos més llarg, podria arribar a fer impossible tot desplaçament del Barcelona… Poques seran les localitats on no hi hagi uns centenars d’enemics de l’Estatut que no aprofitin la visita del Barcelona per fer-li una demostració de simpatia i elevar un cant a la unitat nacional“.

“El partido lo habéis ganado, pero el Estatuto lo perderéis”

A la tornada a Barcelona, després de vèncer a Mestalla per 2-3, el delegat de l’expedició, el directiu Tomàs Constantí, va explicar els fets al Mundo Deportivo. Val la pena revisar tot el que explica al diari barceloní, però el seu resum final és colpidor. “Yo pude oir muy clara esta frase: el partido lo habéis ganado, pero el Estatuto lo perderéis“, va explicar.

Ara, passats 85 anys, podem dir amb tota seguretat: Nihil novum sub sole.


11 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo