• xaviergluque

River i el cas Di Stéfano

Actualizado: 17 dic 2018

Ara que el River Plate i el Barça s'han de trobar en la final del Mundial de clubs, val la pena recordar que aquests dos equips només s'han vist les cares en uns pocs amistosos, però que en canvi tenen un lligam històric excepcional amb el polèmic traspàs d'Alfredo di Stéfano al FC Barcelona, l'estiu de 1953.

Veiem primer els resultats dels amistosos River-Barça:


  1. Trofeu Carranza, 26 d'agost de 1961. Barça 2 (E.Martínez i Kocsis) - River 0

  2. Amistós a Buenos Aires, 9 de juliol de 1964. River 5 - Barça 1 (Pereda)

  3. Trofeu Costa del Sol, 16 d'agost de 1969. Barça 0 - River 0 (guanyador el Barça per dos penals a un)


A més, el River Plate va participar al Trofeu Joan Gamper del 1980, però no va arribar a creuar-se amb els blaugrana. Va perdre la seva semifinal amb el Vasco da Gama (3-2) i l'endemà va superar el PSV Eindhoven.


Documents clau del paper del River Plate en el cas Di Stéfano

Passem doncs a les relacions amb el FC Barcelona per Di Stéfano. No es tracta doncs de revisar ni resumir tot el famós cas (qui ho vulgui fer, aquí) sinó de comentar, amb documentació original, els cinc passos més importants que va mantenir el River Plate per la venda del futbolista argentí al Barça. Són aquests:


1/ El 25 de juny de 1953, l'enviat del Barça a Buenos Aires, Pere Aguilera, signa el primer contracte oficial amb el River Plate. S'acorda una paga i senyal de 100.000 pesos argentins i un preu total de dos milions de pesos. Aquest és el primer contracte oficial, després se'n farà un altre amb nous terminis. Però aquest té el valor històric de ser el primer document que aconsegueix el Barça en el complicat camí del fitxatge de Di Stéfano:


2/ I, efectivament, el FC Barcelona paga, l'endemà mateix, els 100.000 pesos acordats


3/ El cas, com és sabut, s'anirà complicant i el Reial Madrid, amb una absoluta manca d'elegància i d'ètica, intenta rebentar el pacte River-Barça. En primer lloc envia a Buenos Aires un representant amb plens poders per aconseguir Di Stéfano. Apareix en escena un personatge clau, Raimundo Saporta:

El sr. Saporta está ampliamente facultado para realizar toda clase de gestiones

4/ Afortunadament per al Barça, els dirigents del River es mantenen ferms: han signat un contracte amb el Barça. Però el Madrid els explica que el club català no aconseguirà mai el futbolista, que no farà efectius els pagaments acordats, que es quedaran sense els dos milions de pesos. Finalment, River accepta signar una segona venda de Di Stéfano, ara al Madrid, condicionada al fet que el Barça se'n desdigui. O sigui, si el Barça no paga puntualment, el contracte amb el Madrid s'activa automàticament


5/ Insisteixo que el cas és moltíssim més complex i que passen moltes més coses. Aquí només es presenta (i de forma resumida) la intervenció del River. El fet és que el FC Barcelona farà honor al contracte i abonarà les quantitats acordades sense el més mínim endarreriment. I d'aquesta manera, el 7 d'agost de 1953 l'equip argentí confirma i certifica la venda dels drets sobre Di Stéfano al Barça.


Històrica imatge de Kubala i Di Stéfano (1953)


Ha sido acordada la transferencia definitiva del jugador Alfredo di Stéfano a favor del FC Barcelona

Tots sabem com va acabar el cas. Han hagut de passar molts anys i superar molta censura, però ara ja és innegable per a qualsevol espectador neutral que el Madrid va aconseguir Di Stéfano amb males arts. Per explicar-ho amb tot detall... cal un llibre sencer.


4 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo