• xaviergluque

Sastre, heroi del primer Madrid-Barça a la Lliga

Actualizado: 4 mar 2019


Ara que el Barça ha avançat el Madrid en el seu duel particular (242 clàssics jugats, 96 victòries blaugrana per 95 de blanques i 51 empats) és bo recordar com va ser la primera victòria a la Lliga al camp del Madrid.

El dijous 9 de maig de 1929 es va jugar al vell Chamartín el primer Madrid-Barça de la història de la Lliga. I l’heroi blaugrana del partit va ser Josep Sastre i Perciba (Barcelona, 25/VI/1906 – 2/VI/1962), autor del gol que va decidir el partit: 0-1.

Nascut al barri de Gràcia, Sastre va ser un davanter golejador que jugava al mig de l’atac o com a interior. Decisiu en el triomf del Barça a la primera Lliga de la història (1928-29), també va intervenir a la famosa triple final de Copa contra la Reial Societat, a Santander, amb l’aportació d’un dels tres gols de l’1-3 definitiu.


Resum fotogràfic del Madrid-Barça de 1929

Sastre va ser un futbolista envoltat de polèmica al seu temps. Una part de l’afició criticava el seu estil poc compromès en certs partits. Però el seu olfacte rematador era innegable.

Sobre aquell primer Madrid-Barça a la Lliga, és curiós saber que el Madrid va reclamar que l’àrbitre va xiular el final del partit cinc minuts abans del temps real. El gol de Sastre es va produir a la segona part (minut 82) i una crònica de l’època explica els fets així:

"Mediada la segunda parte, en ocasión de ponerse a llover bastante fuertemente, el público de populares invadió el terreno de juego para dirigirse a tribunas. El partido estuvo suspendido unos cinco minutos y esta suspensión no la tuvo en cuenta el árbitro, dando el partido por terminado al anotar su cronómetro los 45 minutos reglamentarios. El Real Madrid hizo constar en acta su protesta"


La mort de Sastre, amb només 53 anys, va passar relativament inadvertida a la premsa barcelonina, més ocupada amb la disputa del Mundial de Xile, en aquells dies. Al seu enterrament hi van fer acte de presència exjugadors destacats com Alcántara, Samitier, Planas…

L’any 2010 el nét de Sastre va lliurar un record inestimable al Museu del Barça: una samarreta del seu avi que la família havia conservat com el que és: un tresor.

101 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo